Аскез за изпълнение на желание. Какво е това? Видове аскези

Как  работи аскеза за изпълнение на желанието? Аскетизмът е 

доброволно ограничение, което ни помага да постигнем цели. Ще ви разкажа за видовете ограничения  и ще започнем да следваме нашата глобална цел. 

Аскез какво е това с прости думи? 

Това е доброволно ограничение, лишение, обет, упражнение за достигане на определена цел. Понятието аскез съществува не само в ведическите, но и в всички свещени писания. 

«Шримад Бхагаватам» – разказва за този метод и го нарича „Единствен източник на сила“. 

Целите и обетите могат да бъдат най различни – помощ на себе си, на другите, изпълнение на конкретно желание. 

Как аскеза приближава изпълнението на нашето желание? 

„За всичко трябва да се плати“ Познат израз а ето още един „Ако твоето желание още не се е изпълнило значи не е платено“. Чрез нашия аскез ние плащаме духовна цена, даваме аванс показваме на Вселената силата на нашите намерения! 

И приближаваме нашата мечта. Именно това е много важно колкото по сложна е нашата мечта толкова по голям трябва да е аскеза. Не го правете просто, за да проверите„ дали работи“ Вселената знае добре вашите задачи! Колкото сили полагате за изпълнението на вашите задачи толкова и ще получите като резултат.  

  • Конкретизирайте си вашето желание и ясно си го запишете!  
  • Изберете си обет и срок (обикновено това може да е 3 месеца,6 месеца или година )На едно желание може да си изберете няколко аскеза. Например няма да се храните с месо и ще спортувате всяка сутрин. Но няколко желания на веднъж не може задължително трябва да е едно. 
  • Когато сте готови кажете вашето желание на глас и какъв аскез давате за изпълнението му.Ще е добре да кажете следното „Аз (име и фамилия) сега (дата) извършвам аскез, давам обет в името на (описвате желанието) за времето от (описвате за какъв срок си обещавате да спазвате обета).Със смирение и благодарност аз посвещавам своите действия на моето желание. Назовете какво конкретно искате да получите от този аскез. 

Още правила за аскеза 

  • Спазвайте дадения обет не го нарушавайте ако това се случи започнете всичко отначало. Всеки ден ставайте по добри проявявайте внимание и смирение. За своя обет на никого не разказвайте. 
  • Когато обетът за вашето желание е към своя край отново пишем Аз (име и фамилия) направих аскез в името на моето желание и го описвате отново. Завърших го и всички плодове от този обет нека бъдат за моето желание.Благодаря! 

Чести въпроси за аскеза 

Какво да направите ако се провалите и не издържите срока на изпълнение на вашия обет? Приемате го! Не се обвинявате или ядосвате. Казвате си, че този аскез не сте изпълнили , но ще положите усилия да поработите над себе си и ще го изпълните следващия път. Когато сте вътрешно готови ще го изпълните отново. 

Може ли да положим аскез в името на някой друг? Да може! 

Да, може особено ако е заради близки родственици. Това е важно да се уточни когато пишете вашето намерение Аз (име и фамилия) ще положа аскез в името на (име и фамилия)изпълнението на желанието на моя син за срок и пишете за колко време. Със смирение и благодарност аз посвещавам плодовете от моя аскез в името на това желанието на моя син да се сбъдне. 

И още един важен съвет аскеза не бива да се превръща в дамоклев меч над главата и да бъде труден. Той трябва да е положителен да ви носи настроение и да ви приближава към вашата мечта. 

Тогава вземете след време друг аскез ако и това не проработи значи това желание не е за вас и вие нямате нужда от него или може би не е точното време за неговото изпълнение наблюдавайте за знаци Вселената непременно ще ви даде знак. 

Какви могат да бъдат аскезите? 

Те са много: 

Спазване на пост,екадаши-пост, отказ от вредна храна, захар, напитки, сладкиши,сладолед и т.н. 

Физическа активност – регулярно трениране на тялото, силови упражнения които са много подходящи за мъжете. Йога и изпълнение на Сурия намаскар или Чандра намаскар. 

Придобиване на нови полезни навици- да помагаме на другите, ранно ставане и рано лягане до 22 часа. Полезен аскез за жените. 

Аскез на речта- не говорете лошо за другите бъдете премерени в разговорите не обиждайте и дайте обет за по голямо мълчание. 

Пожертвования за деца  бедни и възрасни хора. 

Специални ведически практики – Четене на катха за планетите, мантри или молитви, практика за поклонение към баща или майка. 

Много добра ведическа практика за омъжване е всеки петък носене на живи цветя  в храм на богинята Лакшми. За нашата религия бих казала, че може да се направи малък олтар на света Богородица и пред нея да се оставят живи цветя в името на това да намерите вашата половинка или да се сдобиете с рожба. 

Пример за аскез при мъжете е да спрат пушенето и да правят ежедневно някакво физическо упражнение това хармонизира Марс и дава много добра енергия. 

И последно убедете се, че вашето желание няма да навреди на никого и е само за благо.

4 thoughts on “Аскез за изпълнение на желание. Какво е това? Видове аскези

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *