Екадаши в Ведическата астрология

Всеки търси вълшебна дата която да може да изпълни неговите желания и често човек се обръща именно към астрологията за това. Е в Ведическата астрология има два пъти месечно такива вълшебни дати, разбира се и много други , но сега в тази статия ще се спра на Екадаши а това е 11 Лунен ден на разтяща Луна и 11 Лунен ден на намаляваща Луна.

Екадашите са с различна символика и практики те имат своята енергийна сила и на 02.01.2023г първа Екадаши за 2023г е Пауша Путра Екадаши тя дава енергийна сила и изчиства негативна карма свързана с репродуктивноста на жената и сдобиването и с рожба. Закриля децата и техните майки.

Ако мечтаете за рожба на този ден е изключително полезно да спазвате въздържание от всякаква храна в името на това да се сбъдне вашето желание за рожба, също така ако на вашето дете му предстои важно събитие за което искате да го подкрепите можете в името на това вашето дете да постигне неговата цел вие да дадете аскез в този ден като се въздържате от прием на храна допустими са само зеленчуци, плодове, чай и вода. Когато имате здравословен проблем и би могло да си навредите от подобна диета за един ден то тогава може да смекчите вашата диета, но в никакъв случай не употребявайте месо и зърненобобови култури.

Как се пости в деня на Екадаши

В навечерието на поста, в 10-ия лунен ден (дашами), не трябва да се ядат боб, спанак, мед, ориз. Храната трябва да е прясна, домашно приготвена, приемана вкъщи. Също така трябва да се въздържате от хазарт, алкохол и секс. В самия 11-ти лунен ден (екадаши) човек трябва да избягва ненужни контакти с хора или да не се натоварва с негативни емоции ако има вероятност някой да му донесе такива, да се опитва да говори възможно най-малко, денят трябва да бъде посветен на четене на писанията или може някаква литература която ви вдъхновява или обогатява, медитация и релаксация. Най-добре е да станете преди зазоряване, да се измиете/вземете душ и да правите своята духовна практика разбира се ако имате своя такава или може с чаша чай да се обърнете към вашето висше аз или вашите предци да ги помолите за помощ в изпълнението на вашето желание да имате рожба. Освен това най-преданите последователи на вайшнавизма не спят нощем. на 12-ия лунен ден), пеят мантри / бхаджани и слушат духовни лекции. Разбира се вашият ритуал може да бъде по ваше усмотрение, можете да си изберете ваш светец покровител или вижте в вашата натална карта кой е той и се обърнете към него за подкрепа. Излизането от поста трябва да се направи на следващата сутрин, 2-3 часа след изгрев слънце. Желателно е първото хранене да се състои от пресни плодове (или сокове). На 12-ия лунен ден (двадаши) трябва да се спазват същите условия, както в деня, предхождащ поста, дашами. Мъжете не трябва да се бръснат. Ако по някаква причина сте пропуснали ден от Екадаши, тогава можете да постите на следващия ден (двадаши).

Какво може да се яде в този ден

На този ден трябва да избягвате да ядете: месо и всякакви месни продукти, яйца, риба и морски дарове, всякакъв вид бобови култури всички видове зърнени култури и особено ориз, пикантни храни, алкохол, кафе и други упойващи вещества.

Храни, подходящи за ядене на Екадаши: вода и прясно изцедени сокове пресни плодове и зеленчуци, натурални сушени плодове, зеленчуци и горски плодове, ядки (малко) млечни продукти.

Факти за Екадаши:

Този пост е обвързан с времето на когато изгрява Слънцето. Има различни подходи за определяне на дните на гладуване:

1) Денят на Екадаши, според класическия / астрологичен подход, се счита за деня, по време на изгрева на който се пада 11-ият лунен ден.

2) Според традицията на вайшнавите също е много важно 11-ият лунен ден да започва по-рано от 96 минути преди изгрев слънце. Ползи от гладуването Екадаши: прогрес в духовната практика, здраве на тялото, да се отървем от лошите навици, подобряване на психичното здраве, развитие на сила на духа и ясно мислене, отстраняване на токсини от тялото, подмладяване на клетъчно ниво, пречистване на кармата и др. За кого е гладуването на Екадаши? Според писанията Екадаши може да се изпълнява от всеки на възраст от осем до осемдесет години. Изключение правят бременни, кърмачки и тежко болни хора. За тези категории хора отстъпките по отношение на въздържанието от храна са допустими по тяхна преценка.

Следващия ден на Екадаши е на 18.01.2023г на намаляваща Луна и се казва Шатила Екадаши и ще разкажа повече в следващата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *