Кали Юга. Кога ще свърши и какво ще се случи след това? 

Кали Юга, една от четирите космически епохи според ведическата система за измерване на времето. Това е патриархалната Тъмна епоха, “бездуховната епоха на невежеството, греха и краткия живот”, епохата на желязото завършваща на Дхарма.  

Кали Юги, четирите епохи, са: 

 • Сатя Юга (Епоха на мъдростта и истината); 
 • Трета Юга (Сребърна епоха); 
 • Двапара Юга (бронзова епоха); 
 • Кали Юга (Тъмна епоха) 

И заедно те съставляват един пълен цикъл от юга, точно както четирите сезона съставляват една година.  

 Терминът “Кали” в Кали Юга не бива да се бърка с името на богинята Кали. Това са две различни думи. Името на богинята означава “време”.  

Кали на Юги означава “несъгласие, кавга или раздор”. 

От планетарните влияния този, който управлява “борбите, разногласията, кавгите и раздорите”, е Марс. Това е и планетата, която управлява мъжкия принцип на Земята. Именно поради тази причина Кали Юга се нарича още Епоха на желязото. Желязото е металът на Марс. Кали Юга е епоха, характеризираща се с борби и конфликти, в която мъжкият принцип се въвежда в религията и постепенно става доминиращ; Мъжете се превръщат в управляващ пол. 

Кога е началото и краят на Кали Юга? 

Началната и крайната дата на Кали Юга остават забулени в мистерия. По-скоро всеки мъдрец тълкува по различен начин продължителността на Юга и хронологията на всеки.  

Въпреки факта, че потокът от време във Вселената е един и същ, Ведите обясняват, че различните региони на Вселената възприемат времето по различен начин поради феномена на разширяване на времето. Например, една година в царството на Сварга е приблизително равна на 720 слънчеви години на нашата планета Земя. 

Поради тази причина Ведите дават две различни измерения на продължителността на Кали Юга. В годините на Девите Кали Юга продължава 1200 години, а на Земята 432 000 години. Общоприетата дата за началото на Кали Юга е 3102 г. пр.н.е., тридесет и пет години след приключването на голямата битка при Махабхарата. 

В разгара на Кали Юга ли сме? 

Някои експерти предполагат, че в момента сме в разгара на Кали Юга. Общоприето е, че индийският астроном и математик Арябхата изчислява датата на началото на Кали Юга въз основа на информацията, съдържаща се в санскритския астрономически трактат Сурия Сиддханта, според която петте планети, видими с невъоръжено око – Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн – са подравнени с 0° Овен в началото на Кали Юга. Така тя почива на датата 17/18 февруари 3102 г. пр.н.е. като отправна точка на Кали Юга. 

Календарът Саптарси, който се използва в Индия от хиляди години, има информация за продължителността на Юга на 2700 години; Смята се, че съзвездието Голяма мечка остава 100 години във всяка от 27-те Накшатри (лунни съзвездия) за общ цикъл от 2700 години. Ако 2700-годишният цикъл на календара Саптарси представлява действителната продължителност на юга, тогава останалите 300 години от общата продължителност на юга от 3000 години автоматично представляват “преходен период”, преди качествата на следващата Юга да се проявят напълно.  

На времевата линия на Саптарси, възходящата Кали Юга, която е сегашната епоха, ще приключи през 2025 г. сл. Хр. Пълното проявление на следващата Юга – възходящата Двапара – ще настъпи през 2325 г., след преходен период от 300 години. Възходящата Двапара Юга ще бъде последвана от още две Юги: възходящата Трета Юга и възходящата Сатя Юга, която ще завърши 12000 -годишния възходящ цикъл. 

Садгуру: “Ние живеем във възходящия Двапара Юга” 

Мъдрецът Садгуру има своята визия и твърди, че сега живеем в Двапара Юга и Кали Юга вече е приключила. Той пише, че на планетата са необходими 72 години, за да премине един градус от зодиака, и 25 920 години, за да завърши един пълен кръг от 360 градуса. Половината от пътуването отнема 12 960 години и обхваща четири юги. Сатя Юга издържа 5184 години. Третата на Юга продължава 3888 години. Двапара Юга трае 2592. Кали Юга продължава 1296 години. Тези четири юги, взети заедно, съставляват общо 12 960 години. 

Садгуру свързва началото на Кали Юга с войната срещу Курукшетра. През 3140 г. пр.н.е. войната срещу Курукшетра приключва и през 3102 г. пр.н.е. Кришна напуска тялото му. Три или четири месеца след войната започва Кали Юга. Към 2012 г. ерата на Кришна приключва преди 5114 години. Според изчисленията на Садгуру вече сме завършили 2522 години на Двапара Юга и тъй като общата й продължителност е 2592 години, все още имаме 70 години, за да я завършим. През 2082 г. ще завършим Двапара юга и ще продължим към Трета юга.  

Според Садгуру светът ще преживее още един шок, не непременно по отношение на войната, но вероятно по отношение на демографски срив на населението и природните бедствия, преди да премине към тази нова ера на благополучие и възходящо движение на човешкото съзнание.  

Какъв е животът в Кали Юга? 

Въпреки трудностите при определянето на датата на началото-края на Кали Юга, всички мъдреци са сходни в описанието на този век, симптомите на кали век.  

В Кали Юга, или Желязната епоха, духовността и моралът са сведени до сенките на предишното си аз. Измамата и лицемерието в името на религията процъфтяват. Подобно на Тъмната епоха, Кали Юга е полярната противоположност на Златния век, Сатя Юга.  

По време на Кали Юга светът на практика е лишен от мир. Всички съзнателни същества изпитват материални трудности, тъй като се борят просто за оцеляване, обзети от страх. 

Кали Юга е известна като ерата на кавгите и лицемерието. Човешкото общество е изоставило добродетелта и се ръководи от егоистични интереси. Цялата атмосфера е изпълнена с конфликти – от индивиди в конфликт със себе си до нации, постоянно на ръба на войната. 

В Кали Юга хората живеят не повече от 100 години. Бхагавата Пурана описва хората от Кали Юга по следния начин: 

“В тази желязна епоха на Кали хората почти винаги имат кратък живот. Те са намусени, мързеливи, заблудени, нещастни и най-вече винаги тревожни.” (Шрймад Бхагаватам, 1.1.10) 

В допълнение, древните текстове казват, че в Кали Юга: 

 • Истинската религия ще изчезва ден след ден. 
 • Хората ще бъдат нечисти, измамливи, безмилостни, краткотрайни и със слаба памет. 
 • Само богатството ще бъде показател за социалния статус на човека. 
 • Тези, които имат власт и влияние, ще избягват справедливостта и ще пренебрегват закона. 
 • Вместо брак, мъжете и жените ще живеят заедно просто заради романтично привличане. 
 • Стойността на мъжа или жената ще бъде оценена според техния опит в секса. 
 • Успехът в бизнеса ще зависи от измамата. 
 • Тези, които нямат пари, ще бъдат считани за хора с лошо качество. 
 • Лицемерието ще бъде прието като добродетел. 
 • За красотата може да се съди просто по прическата. 
 • Хората ще си помислят, че правилното хранене е най-висшата цел на живота. 
 • Хората ще практикуват религия само за да постигнат слава. 
 • Гладът и прекомерните данъци ще бъдат широко разпространени и хората ще бъдат принудени да бягат в горите и планините. 
 • Хората няма да имат други професии, освен просто да мамят, убиват и крадат един от друг.  

Как да разбера дали Кали Юга е към своя край? 

В края на Кали Юга, Кришна се спуска под формата на Бог Калка, страховито въплъщение, което убива диви, жестоки лидери, дошли да доминират на планетата Земя. Това е описано в Шримад Бхагаватам по следния начин: 

“Докато ерата на Кали свърши, телата на всички същества ще са значително намалени по размер и религиозните принципи на последователите на варнашрама ще бъдат унищожени. Пътят на Ведите ще бъде напълно забравен в човешкото общество и така наречената религия ще бъде предимно атеистична. Кралете ще бъдат предимно крадци, хората ще се занимават с кражби, лъжи и ненужно насилие, а всички социални класи ще бъдат сведени до най-ниското ниво на шудрата. По това време Върховната Личност на Бога ще се появи на Земята. Действайки чрез силата на чистата духовна доброта, Той ще спаси вечната религия. 

Според легендата бог Калки ще се появи в къщата на най-забележителния брамин от село Шамбала, великата душа на Вишнуяши. Той ще се качи на бързия Си кон Девадата и с меч в ръка ще тръгне на пътешествие по земята. “Той ще убие милиони от тези крадци, които са се осмелили да се обличат като крале.”  

“Когато Върховният Господ се появи на земята под формата на Калка, пазител на религията, златният век на Сатя Юга ще започне и човешкото общество ще произведе потомство в гуната на доброто” (Шрймад Бхагаватам, 12.2.12-23). 

Какво ще стане със земята и хората? 

Краят на Юга неизбежно ще бъде последван от катастрофални промени на земята и колапс на цивилизацията, както е типично за преходните периоди. Сатя Юга е коренно различна от Кали в своите духовни и материални притежания. Затова светът ще се нуждае от глобално прочистване и възстановяване преди Златния век.  

Според доктрината на Юга цикълът преходните периоди между юга винаги са свързани с глобален колапс на цивилизациите и сериозни екологични бедствия, които унищожават почти всички следи от всяка човешка цивилизация. Нова цивилизация, възникваща в новия Юг, се управлява от няколко оцелели от катаклизмите, които носят със себе си техническите и духовни знания от предишната епоха. 

Каква е целта на Кали Юга? 

Този материален свят е място на дуалността. Всичко трябва да има своята противоположност: добро и лошо, светлина и тъмнина, съзидание и разрушение, раждане и смърт. Кали Юга е епоха на конфликти, борби, хаос и недоверие. На черния фон на тази епоха светлият път на Божието съзнание изглежда още по-светъл. Отчетливият контраст улеснява разбирането на необходимостта от духовен живот в този материален свят. 

Какво да правим сега? 

“Връщането на часовника назад” е невъзможно и нежелателно. Нашата вяра (или карма) ни е довела да станем деца на Кали Юга. Желателно е обаче да разберем Цикъла и нашето място в него. В кали юга Бог ни дава както светско удоволствие, така и духовно освобождение. Съществуването на такава епоха в крайна сметка е част от Божествената Милост. За нас, които по избор в други животи сме стигнали до това желание на съществуване в края на Цикъла, все пак има свят, в който можем да живеем своя  път и който трябва да следваме.  

В тази тъмна епоха, близо до края на Кали Юга, Духовният Път става по-лесен за нас от всякога; Много информация се отваря и всеки може да намери нещо правилно за себе си.  

Не сме стигнали до тази Кали Юга не случайно, а защото нашите действия ни доведоха тук. В много отношения е тъмно място, но в центъра на тази тъмнина грее светлината на духовността, милостта, равенството, към която можем да отидем. 

Сегашното нарастване на тектоничната активност и увеличаването на броя на екстремните метеорологични събития, изменението на климата може да означава, че бавно навлизаме в период на глобални промени на Земята. Трябва да сме наясно с тези големи цикли от време, които управляват човешката цивилизация и промените, които се очертават на хоризонта. Много мъдреци виждат в тези поличби края на епохата на Кали и смяната на епохите, която е точно зад ъгъла.   

Статията е от моята астрологична школа Лакшми Амея. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *