Накшатра Криттика

Накшатра Криттика заема своето място от 26° 40′ Овен — 10° 00′ Телец Астрономически Криттика представлява съзвездие от шест звезди.

Има форма на брадва, затова и определят нейната природа като рязка, режеща и безпощадна. Управител на тази накшатра е Слънцето. Тя има демоничен произход. Характера като цяло е изменчив, нежен и жесток. Тази част от съзвездието която се намира в Овен и тук влияние има планетата Марс заедно с управителя на тази накшатра Слънце. Двете планети заедно могат да дарят притежателя на хороскопа с много жестокост и непоколебимост ако човека е израснал в негативна среда или е възприел за правилно подобно поведение. Но ако тази енергия се канализира в положителна и човекът хвърли усилия за развитието си в някакъв спорт или друго негово любимо хоби, то тогава ще постигне големи успехи , но след изтощителни тренировки или отдаване на много труд в постигането на целите си. Тези две планети в зависимост от това къде точно се намират в наталната карта ще подтикват човека към преодоляване на препятствия, неудовлетвореност от своето положение и голяма активност. Другата част на Криттика се намира в Телец. Тук Венера планетата управител заедно със Слънце също може да даде горделивост но с по голяма насоченост към красотата, изкуството и отношенията в семейството. Ще има не прекъснат стремеж към комфорта и постигане на идеали а това крие опасности, защото идеален свят няма. Слънцето като управител на тази накшатра ще дава стремежи към власт и контрол, еднна военна кариера на такъв представител ще му приляга много добре. Ако Луната е в тази накшатра човека ще е с много хубава външност енергичен, но не много постоянни особено в брака. Личността на Криттика е с горд нрав, честни са и се държат с достойнство. Те са амбициозни стремят се към власт и не обичат да са център на внимание. Отличават се с грубо поведение и нетактичности затова често  не са много харесвани или плашат хората. Те не излизат от своите граници и не показват гнева си ако не са предизвикани към подобно поведение. Сприхави са, но гнева им  може бързо да  мине.   Все пак трябва да се помни, че Криттика не излизат от границите на приличието през цялото време, а само когато са развълнувани. Те са сприхави, но гневът им трае кратко. Критика илюстрира гнева на Слънцето, а не гнева на Марс. 

На духовно ниво тази накшатра дава осъзнаване на нещо, възможност за дълбоко пречистване. Криттика е призвана да се движи към разкриването на своята вътрешна същност по най-директния начин, следователно всички вътрешни и външни препятствия по този път ще бъдат безмилостно унищожени. Kриттика насърчава развитието на Божествените качества в човека.  Нейните  демонични сили, проявяващи се под формата на фалшиво смирение, егоизъм и т.н., просто не могат да съществуват. По правило влиянието на тази накшатра предизвиква радикални промени в живота на човека. Той се превръща в „огнен стълб“ и център на духовни сили. 

Мъже в накшатра Криттика – красив външен вид добре развита мускулатура.

Те са разумни, могат да дадат добри съвети, но самите те предпочитат да действат под влияние на импулс. Независими са и свободолюбиви, избягват задълженията. Те не могат да правят едно и също нещо дълго време, бързо светват и изгасват. Оптимист, ортодоксален, енергичен. Те трудно контролират чувствата си и могат да бъдат груби и резки. По правило те не живеят в мястото на раждане. Поради ясно изразените качества на лидера, партньорствата понякога могат да са не успешни. Семейният живот обикновено е щастлив. Съпругата е добра домакиня, предана, вярна, но може би болнава. Поради това те често живеят отделно. Трябва също да се отбележи, че мъжете, родени под Критика, имат силна привързаност към майка си. В живота има много предизвикателства и промени. От 25 до 35 години и от 50 до 56 години са добри, успешни периоди в живота.  

Жена Криттика – Красавица до 27 години след това трябва да поддържа своята красота.

На родените жени под това съзвездие дава арогантност, склонност към кавги и изключителна независимост. Те могат да постигнат успех в бизнеса. По правило те имат добро образование, но ако са родени на 11 или 12 април (в зависимост от годината) (27 градуса Овен) или 22 – 24 април (8 -10 градуса Телец), тогава слава и научно образование са възможни с много усилия и преодолени препятствия. Не всичко върви добре в семейния живот. 

Пади в Криттика 

Първа пада (26° 40′ – 30° 00′ Овен) Дава добри обноски, изследователски талант,  дълъг живот. Планетите тук даряват издръжливост и желязна воля, интелигентност възможност за духовни промени. Най-силни планети в тази пада са Слънце, Марс, Юпитер и Кету. 

Втора пада (00° 00′ – 3° 20′ Телец) Тук е възможно да се изгради светоглед, който е повече материалистичен, отколкото духовен, насърчава човек да се грижи за другите – Луната в тази пада достига точката на максимална екзалтация, което означава, че ако Луната е разположена добре в хороскопа човек може да е малко по мек и духовен. Марс и Сатурн също са силни тук, като Марс се свързва с получаването на подкрепа и храна, а не с предоставянето им. 

Трета пада (3° 20′ – 6° 40′ Телец)  Дава интелигентност, гордост, доблест, нрав и трудно постигнати материални блага. Тази пада насърчава всички видове учене. Нито една от планетите във Водолей не е изтощена, следователно, тъй като са в третата четвърт, всички те могат да се представят добре в областите под техен контрол. 

Четвърта пада (6° 40′ – 10° 00′ Телец)  Насърчава груповата работа, доброто образование и философските познания. Трябва да внимава с  арогантността. Създава безпокойство лоши отношения с близките. Юпитер, Венера и Кету могат да използват цялата енергия на тази пада, докато Меркурий използва само част от нея. И тук след внимателно иследване на наталната карта може да се види как да зисилим силните планети и как да помогнем на агресивните да влязат в правилната енергия. 

 

Отново силна накшатра с много силни планети в нея и непременно ще трябва още от детска възраст да се насърчават талантите, добродетелноста и грижата за ближния, за да не прерасне тази енергия в отрицателна и унищожителна. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *